:: Vermeylenfonds Antwerpen

Het August Vermeylenfonds is een sociaal-culturele vereniging die volwassenen die kans biedt om zichzelf in horizontale verbondenheid te ontplooien. Het organiseert daarvoor inspirerende ontmoetingen en biedt brede kansen door het hanteren van een sociaal-culturele methodiek.

Het voert hiertoe een actief vrijwilligersbeleid en basseert zich voor de werking op een socialistische, een vrijzinnig-hummanistische en een Vlaamse pijler.

  • Het socialisme is voor het fonds het streven naar een sociaal en cultureel hoogstaande, rechtvaardige samenleving volgens de kritische traditie van het filosofisch en democratisch socialisme. Daarbij werken we aan sociale emancipatie door het stimuleren van horizontale verbondenheid  tussen mensen en door het aanreiken van handvaten om de weg te zoeken in een globaliserende wereld. Socialisme staat bij het fonds los van het louter partijpolitieke denken. Het fonds stelt zich daarbij  onafhankelijk op t.o.v. politieke partijen en structuren.
  • De vrijzinnig-humanistische pijler staat voor de combinatie van de vrijzinnige methode met de humanistische waarden.
  • De Vlaamse pijler staat voor de vorming en ontplooiing van een eigen culturele identiteit als reflexief proces, in alle openheid voor en in contact met andere culturen.  Denken we hierbij aan de woorden van August Vermeylen “om iets te zijn moet men Vlaming zijn, wij willen Vlamingen zijn om Europeërs te worden.

Deze drie pijlers worden vormgegeven doorheen de publicaties en activiteiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s