Theatervoorstelling De Wandelende Jood – 28 april 2011 – 20u00

Verteller en theatermaker Herwig Deweerdt brengt op vraag van het Vermeylenfonds en in het kader van het August Vermeylenjaar 2010-2011 van de UGent een bewerking van De Wandelende Jood, de symbolistische roman van Vermeylen uit 1906.

In De Wandelende Jood beschrijft August Vermeylen de omzwervingen van Ahasverus. Sinds deze eenvoudige Joodse schoenmaker Jezus Christus de rug toekeerde op diens tocht naar de heuvel Golgotha, is hij gedoemd rusteloos de wereld rond te dolen. Ahasverus zoekt soelaas voor zijn existentiële twijfels in seks en drank en belandt in hel en hemel vooraleer hij gelouterd terugkeert naar de aarde, overtuigd van het goede en met geloof in solidariteit en menslievendheid. Hoewel een bijbels verhaal aan de oorsprong ligt van het boek, schreef August Vermeylen met De Wandelende Jood geen christelijke parabel. Het is een gevierde filosofische roman vol symbolisme over de verschillende levensfases van de mens.

Herwig Deweerdt maakte van De Wandelende Jood een unieke theatervertelling dat voor het eerst te zien is op een Vlaams podium. Voor zijn bewerking zocht Herwig steun bij zijn kompaan Dirk De Strooper, een meester in het maken en manipuleren van marionetten, schimmen en objecten. Vertrekkend van ‘des objets trouvés’ creëert Dirk een eigen wonderlijke wereld die je samen met de verhalen meezuigt in de lotgevallen van de zoekende Ahasverus. De sopraan Isabelle Eisenstein zingt speciaal voor deze voorstelling uitgekozen composities.

Praktisch
Donderdag 28 april 2011, 20u00, Karel Cuypershuis, Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen

Tickets: 10 euro (VVK/leden) en 12 euro (kassa/niet-leden).
Voorverkoop via avfantwerpen@gmail.com of 09/223.02.88

Organisatie
De Wandelende Jood is een productie van het Vermeylenfonds voor het August Vermeylenjaar van de UGent.  De voorstelling in Antwerpen wordt georganiseerd in samenwerking met Vrijzinnig Antwerpen.

www.vermeylenfondsantwerpen.be
www.vrijzinnigantwerpen.be

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .